Tegenwoordig kennen we de Nieuwe Kerk aan de Dam van Amsterdam vooral als nationale kerk, waar 4 mei-herdenkingen, vorstelijke inhuldigingen en grote tentoonstellingen plaatsvinden.
Maar de Nieuwe Kerk heeft een geschiedenis van ruim zes eeuwen. Zes eeuwen waarin Amsterdammers de kerk bouwden, verfraaiden en restaureerden, er hun kinderen lieten dopen, familieleden begroeven, naar preken luisterden en gebeden fluisterden.
Het boek De Nieuwe Kerk van Amsterdam, onder redactie van Gert Eijkelboom en Gabri van Tussenbroek, biedt de lezer een reis door die rijke geschiedenis, vanaf het prille begin in de middeleeuwen, via de omzetting van rooms-katholieke parochiekerk naar protestantse kerk in 1578, de dramatische brand en het herstel van de kerk in het midden van de zeventiende eeuw, naar de kerk van koninklijke plechtigheden en World Press Photo.
De Nieuwe Kerk van Amsterdam bevat bijdragen van Remieg Aerts, Gert Eijkelboom, Merlijn Hurx, Carolina Lenarduzzi, Gabri van Tussenbroek, Anneke van Veen en Pieter Vlaardingerbroek.