Henk van Nierop dacht dat hij alle informatie had vergaard over het schilderij dat op zijn zolder stond te verstoffen. Het is een portret van een van zijn voorvaderen, een witte man die zich samen met een zwarte jongen heeft laten schilderen tegen een exotische achtergrond die Surinaams aandoet. Zijn artikel over het portret was klaar, de redactie had alle puntjes op de i gezet, toen er plotseling een groot aantal Surinaamse archieven digitaal doorzoekbaar werd gemaakt en online beschikbaar werd gesteld. Deze archieven bieden zoveel nieuwe informatie over de betrokkenheid van zijn Amsterdamse voorouders bij de slavernij in Suriname, dat publicatie van de eerste versie van zijn artikel een vertekend beeld zou geven. Daarom hebben wij besloten Van Nierop de tijd te geven het nieuwe materiaal te verwerken. Het aangepaste artikel zal in nummer 2-2021 verschijnen.
Dit betekent dat een ander artikel klaar gestoomd moet worden voor publicatie in nummer 1-2021. Dit heeft ernstige vertraging tot gevolg voor de verschijning van de eerste Amstelodamum van 2021. Wij verwachten dat deze pas half april bij u op de mat ligt.
Wij hopen op uw begrip. Amstelodamum is er voor de eeuwigheid, niet voor de waan van de dag! In nummer 1 kunt u artikelen verwachten over de volgende onderwerpen: een portret van een onbekende kunstenaar door Adriaan de Lelie, belastingheffing onder rijke Amsterdammers in 1585, de Amsterdamse Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen, ‘Het Amsterdam van Won Yip’ en besprekingen van onlangs verschenen boeken.