Amstelodamum 2024-4 is er!

Dit nummer van Amstelodamum bevat een artikel dat niet over Amsterdam gaat, maar over Ouderkerk aan de Amstel, om precies te zijn over een grafkist die daar in 1952 is gevonden bij de Hervormde Kerk. Als nederzetting die ouder is dan Amsterdam en cruciaal is geweest voor de verdere ontginning van het Amstelland, maakt Ouderkerk deel uit van de vroegste geschiedenis van Amsterdam. De kist is gemaakt van een uitgeholde boomstam, zoals gebruikelijk was in de elfde en twaalfde eeuw in westelijk Nederland. Onlangs is nieuw onderzoek gedaan naar deze boomstamkist.

In de twaalfde eeuw was nog niet te voorzien dat het machtige Ouderkerk aan de Amstel geheel zou worden overvleugeld door Amsterdam. Amsterdam groeide naar een Gouden Eeuw toe, maar die rijkdom en culturele bloei had een mensonterende keerzijde: slavernij in de koloniën. Ook de luxe van het grachtenpand dat we
nu kennen als Huis Willet-Holthuysen is voor een deel te danken aan inkomsten uit overzeese landbouw door tot slaaf gemaakten.

Amstelodamum is geen zogeheten peer reviewed tijdschrift, waarin alle artikelen worden beoordeeld door experts buiten de redactie, meestal ‘dubbelblind’. Wel vraagt Amstelodamum regelmatig advies aan externe deskundigen. Nu is voor het eerst een extern adviseur vermeld bij een artikel als peer reviewer, namelijk
Joost de Wal. Als specialist op het gebied van twintigste-eeuwse religieuze kunst kon hij Korine Hazelzets artikel over een schildering van Matthieu Wiegman in de Amsterdamse Obrechtkerk van nuttig commentaar voorzien. Deze review was niet dubbelblind, want Hazelzet en De Wal kenden elkaars identiteit, waardoor zij een interessante wetenschappelijke discussie konden voeren. Deze transparante vorm van peer review is goed bevallen en zal in de toekomst mogelijk vaker worden toegepast.

De toevoeging van zes oorlogsdagboeken aan de Amsterdam Time Machine was aanleiding voor een Amsterdamse notitie over deze en vergelijkbare digitale publicaties.

Uit ‘Het Amsterdam van Sandra Langereis’ komt de auteur van (onder meer) het bekroonde boek Erasmus. Dwarsdenker zelf ook naar voren als een liefhebber van een toefje dwarsigheid; ze is dan ook een geboren en getogen Amsterdammer!

Benieuwd naar de inhoud? Hier vind je de inhoud van nummer 4 van 2024

Omslag van Amstelodamum 2024-4