De laatste restjes vuurwerk zijn afgestoken en het nieuwe jaar is in volle gang. En wij van Amstelodamum hebben er veel zin in, want nog ruim een jaar en dan is het zover. Hét evenement waar heel Amsterdam al maanden, zo niet jaren, naar toewerkt en naar uitkijkt…
Het 125-jarig jubileum van Amstelodamum! Uiteraard gaan we dan groots uitpakken, onder meer met een prachtige jubileumuitgave. De planning daarvoor is in volle gang, maar voor het zover is, komt er dit jaar ook weer veel moois aan. Om te beginnen staan de eerste Amstelodamumlezingen al op de agenda.
De eerste daarvan vindt aankomende zondag, 21 januari, plaats. Dan zal cultuur- en wetenschapshistoricus dr. Ilja Nieuwland ons vertellen over de lange geschiedenis van het Weesperpoortstation en de spoorweg-infrastructuur in Amsterdam voor de Tweede Wereldoorlog. Een tijd waarin opportunisme, tegengestelde belangen en, af en toe, regelrechte paniek een systeem creëerden dat meer weg had van Parijs, Berlijn of Londen dan van het huidige Amsterdam. En waarin soms veel verloren ging bij de onstuitbare opmars van de vooruitgang. Bij alle Amstelodamumlezingen is de toegang is gratis en reserveren niet nodig, maar hanteren we wel een “vol is vol”-principe. De locatie is het Bodeplein op de tweede verdieping van het Stadsarchief. Aanvang is om drie uur. Wees welkom!
Een maand later, op zondag 18 februari, zal Judith Brouwer vervolgens vertellen over het bewogen leven van een alleenstaande Amsterdamse uit de zeventiende eeuw. Tijdens het in kaart brengen van een collectie gekaapte post uit 1673 trof Brouwer ruim vijftig brieven aan die nog niet bekend waren. In deze lezing gaat zij nader in op een daarvan, geschreven door de Amsterdamse Apollonia Theulinx. Zij was een alleenstaande vrouw; haar man was overleden en haar kinderen bevonden zich in overzeese gebieden. Of de brieven die ze hun schreef aankwamen was onzeker, want het was oorlogstijd en kapingen waren aan de orde van de dag. Bijzonder aan Theulinx’ brief is dat deze inzicht biedt in de werkzaamheden op praktisch niveau van een 41-jarige, alleenstaande vrouw, die op dat moment al een zeer bewogen leven achter de rug had. Dr. Judith Brouwer is opgeleid als Neerlandicus en werkt als datacurator en onderzoeksdatamanager bij het Huygens Instituut. Zij maakt deel uit van de redactie van Amstelodamum.
Last but not least, op zondag 17 maart, zal dit winterse drieluik lezingen worden afgesloten met een vertoog over het reilen en zeilen van de Nieuwe Kerk in vroegere periodes, naar aanleiding van ons jaarboek van 2023 over de kerk. Een van de auteurs van het boek zal de lezing geven. Nadere informatie volgt nog. Het boek is uiteraard nog steeds te bestellen via de stadsboekwinkel of in de fysieke winkel, als u goed beslagen ten ijs wil komen.
Dat is niet natuurlijk alles, want ook in 2024 kunt u van ons vier mooie nummers verwachten, vol met interessante onderzoeken en verhalen over de geschiedenis van Amsterdam. Daarnaast kunnen we het onderwerp van ons jaarboek alvast verklappen. Dat zal dit keer gaan over 750 jaar onderwijs in Amsterdam, in samenwerking met het Huygens Instituut.
Benieuwd? Wordt dan nu lid! Of begin het jaar met een goede daad en doe een collega, vriendin, familielid of Rotterdamse kennis die wel wat Amsterdamse geschiedenis kan gebruiken, een lidmaatschap cadeau. Dat kan heel eenvoudig via: https://www.amstelodamum.nl/lid-worden/
Dat en nog veel meer kunt u dit jaar van Amstelodamum verwachten!